DHG 2014 Groningen

Zaterdag 20 september 2014

Hetlintheeft inmiddels een totale lengte van circa 400 meter..

********

Foto's bestellen
Wilt u foto's bestellen dan kunt u een email sturen naar het bestuur met uw naam en emailadres. U krijgt de foto's via email aangeleverd, dan kunt u zelf beslissen of u de foto's wilt laten ontwikkelen of in uw fotomap wilt opslaan.
Geef duidelijk aan uit welke serie en welk fotonummer u foto's wilt bestellen.

DHG 2014 Groningen Dag Herdenken Geweldslachtoffers 2014 Groningen

Dag Herdenken Geweldslachtoffers 2014 Groningen Dag Herdenken Geweldslachtoffers 2014 Groningen

Dag Herdenken Geweldslachtoffers 2014 Groningen Dag Herdenken Geweldslachtoffers 2014 Groningen

Dag Herdenken Geweldslachtoffers 2014 Groningen

DHG groningen 2014

Dhg 2014 Groningen

Verslag Dag Herdenken Geweldslachtoffers 2014, Groningen

Wie kent de reclameleus niet: Groningen heeft het! Toepasselijker kan het niet. Het nuchtere ´noorden´ was in 2014 bereid om de organisatie op zich te nemen. En als 'nuchter' staat voor degelijkheid, gastvrijheid en perfectie, dan klopt dit volkomen.

Naast het mogelijk gebruik van georganiseerd transport naar de stad Groningen op zich, kon eenieder taxibusjes vanaf het station benutten. Daarmee werd voor velen een verre reis naar het Noorden zo aangenaam mogelijk gemaakt.

Voor de morgen waren we te gast bij het Werkmancollege. Geen luxe schouwburg dit jaar, maar een onderkomen waar de warmte van de leiding en studenten van het college voelbaar was. Het programma was afgepast, in die zin dat er voldoende tijd was voor dat wat op het programma stond, terwijl er evengoed tijd tussendoor was om met zijn gevoelens tot zichzelf te komen. De aard van het programma kennen we: wat toespraken, gedichten van de deelnemers zelf, muziek en zang. Dit jaar kwam daar een optreden bij van de jeugddansgroep 'Out of Control'. Daarmee kwam het accent nog meer op betrokkenheid van de jeugd te liggen. En daar is gelet op de boodschap die de DHG wil meegeven zeker niets mis mee.

Hoogtepunt is uiteraard het lopen met het lint. Elk jaar is dat weer een uitdaging: hoe wordt onze stille schreeuw om onder andere 'het geweld een halt toe te roepen', bij de toeschouwers ontvangen? Elk jaar is dat weer de grote vraag. Het antwoord bleef niet lang uit. Onaangeroerde koffie stond op de terrastafeltjes, de slagroom die van het gebak afdroop. De omelet niet langer walmend van zijn frisse opmaak. Stil, vragend, verbaasd en betrokken, zaten en stonden Groningers langs de route naar het voorbijkomende lint met al die lopers te kijken. Met elke gelopen meter voelde je dat het 'aankwam', het respect van de toeschouwers was daar en dat doet ons goed. Meer willen we niet.

Het middagprogramma was buiten voor het Praedinius Gymnasium met het leggen van de gedenksteen en de rozen. Ook nieuw was de medewerking van een groter ensemble, in dit geval het Politie orkest Noord-Nederland; een gouden klankgreep! De voortzetting van het programma buiten was aangenaam in het najaarszonnetje. Alsof zelfs van boven de gehele dag werd gezegend. Geen smetje mocht er van de DHG-engelen op deze dag komen. En dat gebeurde ook niet.

Buiten het uitdragen van onze schreeuw om geweld te doen stoppen is het uiteraard ook een dag dat alle deelnemers met hart en ziel zijn verbonden met hun geliefden. Alsof we onze dierbaren de mooiste schoolreis toewensen die er is. Een dag om ze te herdenken en te steunen in hun plotselinge en gedwongen opgeven van het aardse bestaan. Met een aansprekend gedicht werd het formele programma dan ook afgesloten, om alle aandacht terug te brengen naar onze geliefden:

(Apollinaris)
En de meester zei:
'kom naar de rand'.
'Dat kunnen we niet, we zijn bang'.
'Kom naar de rand'.
Dat kunnen we niet, dan vallen we er af'.
'Kom naar de rand'.
En ze kwamen.
En hij gaf ze een duw.
En ze vlogen.
-Einde-

Rien Verbiest DHG

Contact DHG

voor bestuursleden zie hier

Uw Donatie

Bankrekeningnummer:
455421226 
t.n.v. stichting DHG